Explora Group - Info

Întrebări frecvente

Computer Tomograf - Întrebări frecvente

1. Se poate avea acces la rezultatul investigaţiei?

Interpretarea explorării împreună cu CD-ul cu imaginile, le veţi primi de la Centrul Explora. Medicii dv. curanţi vă vor comunica rezultatele sau le vor discuta cu dv. la data programării consultaţiei.

2. Cât durează investigaţia CT?

Centrul CT oferă o gamă variată de investigaţii imagistice computer tomografice. În funcţie de tipul celei recomandate în cazul dv, durata procedurii în sine poate varia între câteva secunde şi câteva zeci de minute în cazurile mai deosebite. Vă rugăm să adresaţi eventualele întrebări sau nelămuriri legate de acest aspect operatorului CT înainte de investigaţie.

3. Ce este o explorare CT?

În timpul explorării pacientul va sta întins pe masa tomografului care este conectată la aparat; aparatul propriu-zis are formă cilindrică. Masa alunecă în interiorul cilindrului, iar scanerul se va roti în jurul corpului pentru a prelua imaginile. În timp ce masa culisează spre interiorul aparatului, pacientul va auzi un sunet specific. Pe durata investigaţiei pacientul trebuie sa stea nemişcat. De asemenea, pe parcursul testului pacientul va rămâne singur în camera unde este situat tomograful, însă va fi urmărit printr-o fereastră de către operator şi va putea comunica cu acesta prin intermediul unui speaker.

4. Investigaţia este dureroasă?

Nu, investigaţia în sine nu provoacă nici un fel de durere. Pe parcursul efectuării acesteia este nevoie ca pacientul să stea nemişcat. De asemenea, este posibil ca investigaţiile care necesită administrarea de substanţă de contrast să cauzeze o uşoară şi temporară senzaţie de disconfort în momentul administrării acesteia.

Tomografia computerizată nu este dureroasă. Suprafaţa plană pe care va sta întins pacientul poate fi incomodă, iar camera poate fi răcoroasă. Unii pacienti se pot simţi neconfortabil în interiorul scanerului (cilindrului). Dacă este necesară administrarea unui sedativ sau a substanţei de contrast atunci se va monta o perfuzie intravenoasă. Pacientul va simţi o mică înţepătură atunci când perfuzia este montată. Substanţa de contrast poate determina senzaţia de căldură şi apariţia unui gust metalic în gură. Unii pacienţi pot avea senzaţie de sau dureri de cap. Indiferent ce senzaţii experimentează pacientul va trebui să i le comunice medicului său operatorului.

5. Este necesar biletul de trimitere (fişa de solicitare) pentru a efectua explorarea?

Da, în majoritatea cazurilor, deoarece medicul specialist indică segmentul care trebuie investigat şi face unele observaţii asupra bolii.

6. Pot să mă mişc în timpul investigaţiei?

După ce operatorul v-a poziţionat pe masă, pacientul este rugat să nu se mişte. În timpul unor investigaţii, cum sunt cele ale segmentelor torace sau abdomen, vi se va spune să vă ţineţi respiraţia pentru scurt timp (câteva secunde). Acest lucru elimină neclaritatea imaginilor cauzată de artefactele de mişcare.

7. Pot vorbi în timpul explorării?

În timpul procesului de scanare nu puteţi vorbi. În momentul în care zgomotul s-a oprit, operatorul va comunica cu dvs.

8. Trebuie neapărat să îmi fie administrată substanţa de contrast?

Unele investigaţii necesită administrarea de substanţă de contrast specifică investigaţiei CT. Dacă aceasta este recomandată, ea va fi administrată pacientului. Aceasta are rolul reliefării şi distingerii cu mai multă claritate a anumitor organe, vase sangvine ori ţesuturi pe imaginea obţinută. Substanţa de contrast scoate în evidenţă structura organelor sau a vaselor respective, în scopul unei mai bune diagnosticări a unei eventuale boli ori leziuni.

9. Ce riscuri implică computer tomografia?

Riscul de apariţie a unor probleme în timpul explorării computer tomografice este minim: substanţa de contrast poate determina reacţie alergică, doar în cazul pacienţilor alergici la iod.